גישור משפחתי הוא תהליך שבו צד שלישי נטול אינטרסים, המגשר, עוזר למשפחות  לתקשר בצורה יעילה יותר, לפתור מחלוקות ולהגיע להסכמות מועילות הדדיות.

מהו גישור משפחתי ולמה הוא חיוני?

 

גישור משפחתי הוא תהליך וולונטרי וסודי אשר ייעודו לסייע למשפחות לפתור סכסוכים וסכסוכים בדרכי שלום. מדובר על צד שלישי ניטרלי, המכונה מתווך, המאפשר תקשורת ומשא ומתן בין בני המשפחה. מטרת הגישור המשפחתי היא להגיע להסכמות מקובלות הדדית הנותנות מענה לצרכים ולאינטרסים של כל הצדדים המעורבים.

 

היתרונות של גישור משפחתי – גישור משפחתי מציע יתרונות רבים בהשוואה לליטיגציה מסורתית. ראשית, הוא מקדם תקשורת פתוחה וכנה בין בני המשפחה, ומאפשר להם להביע את מחשבותיהם ודאגותיהם בסביבה בטוחה ומכבדת. זה מקל על הבנה מעמיקה יותר של נקודות המבט אחד של השני, מה שמוביל לפתרון בעיות יעיל יותר ופתרון קונפליקטים.

 

שימור מערכות יחסים – אחת הסיבות המרכזיות לכך שגישור משפחתי חיוני היא ההתמקדות שלו בשימור מערכות יחסים. בניגוד למאבקי בית משפט, שלעתים קרובות מובילים לתוצאות של מנצח לוקח הכל ולאיבה מוגברת, הגישור שם דגש על שיתוף פעולה ופשרה. על ידי מציאת בסיס משותף ועבודה לקראת פתרונות מועילים הדדיים, בני המשפחה יכולים לשמור על מערכות יחסים בריאות יותר, חשוב במיוחד כאשר יש צורך בקשר מתמשך, כגון במצבים של הורות משותפת.

 

העצמת משפחות – גישור משפחתי מעצים את המשפחות בכך שהוא נותן להן שליטה על תהליך קבלת ההחלטות. במקום ששופט יטיל עליהם החלטה, מגשרים מאפשרים  למשפחות להשתתף באופן פעיל בעיצוב התוצאה. תחושת העצמה זו מטפחת בעלות על ההסכמים שהושגו, גורמת לסבירות גבוהה יותר לעמידתם ומקטינה את הסבירות לסכסוכים עתידיים.

 

תהליך הגישור: למה לצפות?

 

כאשר עוסקים בגישור משפחתי, חשוב להבין את התהליך ולמה לצפות. תהליך הגישור מורכב בדרך כלל ממספר שלבים, שכל אחד מהם נועד להקל על התקשורת ולהגיע לפתרון.

 

  • פגישה ראשונית: השלב הראשון בתהליך הגישור הוא הפגישה הראשונית, בה המגשר נפגש בנפרד עם כל צד על מנת לאסוף מידע ולהבין את חששותיו. פגישת קליטה זו מאפשרת למגשר להעריך את הדינמיקה של המשפחה ולזהות את כל הנושאים הבסיסיים שיש לטפל בהם במהלך פגישות הגישור.
  • מפגשי גישור משותפים: לאחר סיום הפגישות הראשוניות, נקבעות פגישות גישור משותפות, בהן כל הצדדים מתאחדים עם המגשר. במהלך המפגשים הללו, המגשר קובע כללי בסיס לתקשורת ודואג שלכולם תהיה הזדמנות להישמע. המגשר מנחה את השיחה, מעודד דיאלוג מכבד ועוזר לצדדים לבחון פתרונות אפשריים.
  • הסכם ומעקב: ככל שהליך הגישור מתקדם, הצדדים פועלים להשגת הסכמים העונים על צרכיהם ואינטרסים שלהם. המגשר מסייע בבירור אי הבנות, בהקלת משא ומתן ובסיעור מוחות של פתרונות יצירתיים. לאחר שהושגו הסכמות, המגשר מסייע בתיעודן בהסכם כתוב שניתן לעיון על ידי היועץ המשפטי של כל צד, אם תרצה בכך. בנוסף, המגשר עשוי להציע פגישת מעקב כדי להבטיח שההסכמים מיושמים ביעילות.

 

לכל אורך הליך הגישור חשוב לזכור שהמגשר שומר על ניטרלי ואינו מקבל החלטות בשם הצדדים. במקום זאת, הם מאפשרים דיונים פוריים ומנחים את התהליך לקראת פתרון העונה על הצרכים והאינטרסים של כל המעורבים. כמו כן, חשוב לציין כי גישור משפחתי הוא הליך חסוי, המבטיח שכל מידע המשותף במהלך הפגישות יישאר פרטי ולא ניתן להשתמש בו נגד אף צד בבית משפט.

 

תפקידו של המגשר: יותר מסתם שליח

 

למגשר תפקיד מכריע בתהליך הגישור המשפחתי. הוא יותר מאשר סתם שליח בין הצדדים המעורבים. המגשר הוא צד שלישי ניטרלי המאפשר תקשורת, מטפח הבנה ומנחה את הצדדים לקראת פתרון משביע רצון הדדי.

 

תפקידו של המגשר חורג מעצם העברת המידע בין הצדדים. הוא מקשיב באופן פעיל לדאגות ולנקודות מבט של כל צד, ומבטיחים שכולם ירגישו שמעו ומבינים אותם. הוא עוזר ליצור סביבה בטוחה ומכבדת שבה יכולה להתקיים תקשורת פתוחה. המגשר מסייע לצדדים בזיהוי הצרכים והאינטרסים הבסיסיים שלהם, מנחה אותם למציאת בסיס משותף ובחינת פתרונות אפשריים.

 

מגשר מיומן בטכניקות לפתרון קונפליקטים ומשתמש באסטרטגיות שונות כדי לאפשר דיונים פוריים. הם עוזרים לנהל רגשות, להפיג מתחים ולמנוע חוסר איזון כוח. המגשר דואג שלכל צד תהיה הזדמנות שווה להשתתף ולתרום לתהליך קבלת ההחלטות. הוא עשוי להשתמש בטכניקות כמו מסגור מחדש, סיכום ובדיקת מציאות כדי לעודד אמפתיה והבנה בין הצדדים.

 

בנוסף להקלת התקשורת, מגשר גם עוזר לצדדים לנווט את ההיבטים המשפטיים של מצבם. הוא אמנם לא מספק ייעוץ משפטי, אבל הוא יכול לעזור לצדדים להבין את ההשלכות המשפטיות של החלטותיהם ולהנחות אותם להגיע להסכמות שהן תקינות מבחינה משפטית וניתנות לאכיפה.

 

גישור משפחתי

 

איך להתכונן לפגישת גישור משפחתי?

 

בדומה לפגישת גישור גירושין לדוגמא, הכנה לפגישת גישור משפחתי חיונית על מנת להבטיח תהליך חלק ופרודוקטיבי. הנה כמה צעדים חשובים שיש לנקוט לפני הפגישה:

 

איסוף מסמכים נחוצים: אספו את כל המסמכים הרלוונטיים הנוגעים לנושאים בהם תדונו במהלך הגישור. זה עשוי לכלול רישומים פיננסיים, הסכמי משמורת או כל מסמך אחר שיסייע ליידע את תהליך הדיון וקבלת ההחלטות.

 

זיהוי מטרות: הקדישו זמן להרהר מה אתם מקווים להשיג באמצעות גישור. זהו בבירור את המטרות והאינטרסים שלכם, כמו גם את כל החששות או הפחדים שיש לכם. זה יעזור לך לבטא את הצרכים שלכן במהלך הפגישה ולעבוד למציאת פתרונות משביעי רצון הדדי.

 

היכונו לתקשורת יעילה: תקשורת יעילה היא המפתח בגישור. כדאי לשקול מה רוצים לומר וכיצד ניתן להביע את עצמכם בכבוד וברור. חשבו על הנקודות העיקריות שאתם רוצים להעביר וכל שאלה שיש לכם לצד השני.

 

נהלו את הרגשות שלכם: הרגשות יכולים להתגבר במהלך פגישות גישור משפחתי. חשוב להיות מודעים לרגשות שלך ולמצוא דרכים בריאות לנהל אותם. הקדישו זמן להרהר על כל טריגר או אזורי קונפליקט פוטנציאליים שעלולים להתעורר, ויש לשקול יישום אסטרטגיות שיעזרו להישאר רגועים וממוקדים במהלך הפגישה.

 

היו פתוחים לפשרה: גישור הוא תהליך שיתופי שלעיתים דורש רמה מסוימת של פשרה מכל הצדדים המעורבים. חשוב להיכנס למפגש עם ראש פתוח ונכונות למשא ומתן ולמצוא מכנה משותף.

 

כוחה של תקשורת: כיצד גישור משפחתי משפר מערכות יחסים?

 

גישור משפחתי מחזיק בכוח עצום בשיפור מערכות יחסים באמצעות תקשורת יעילה. הוא מספק מרחב בטוח וניטרלי לבני המשפחה לבטא את מחשבותיהם, דאגותיהם ורגשותיהם בגלוי. על ידי קידום דיאלוג פתוח, גישור עוזר לגשר על הפער בין הצדדים ומקל על הבנה ואמפתיה.

 

אחת הדרכים המרכזיות שבהן גישור משפחתי משפר מערכות יחסים היא על ידי טיפוח הקשבה פעילה. במהלך הליך הגישור ניתנת לכל צד אפשרות לדבר ולהישמע ללא הפרעה. זה מעודד את בני המשפחה להקשיב באמת אחד לשני, ולהגביר את הבנתם את נקודות המבט וחוויותיו של זה. על ידי הקשבה פעילה, אנשים יכולים לפתח אמפתיה ולזכות בהערכה עמוקה יותר לאתגרים העומדים בפני בני משפחה אחרים.

 

יתרה מכך, גישור משפחתי מקדם טכניקות תקשורת בונות. המגשרים הם אנשי מקצוע מיומנים המאפשרים תקשורת על ידי עידוד דיאלוג מכבד ויעיל. הם עוזרים לקבוע כללי יסוד לתקשורת, כגון שימוש בהצהרות "אני" והימנעות מהאשמה או ביקורת. טכניקות אלו מקדמות חילופי רעיונות חיוביים ופרודוקטיביים יותר, הפחתת עימותים ובניית מערכות יחסים חזקות יותר.

 

בנוסף, גישור משפחתי מאפשר לבחון סוגיות וחששות. לעתים קרובות, קונפליקטים משפחתיים נובעים מרגשות לא מטופלים או קונפליקטים לא פתורים. הגישור מהווה פלטפורמה להעלאת נושאים אלו אל פני השטח ולדיון בסביבה בטוחה ולא שיפוטית. על ידי טיפול בבעיות הבסיסיות הללו, בני המשפחה יכולים לקבל הבנה מעמיקה יותר של צרכיו של זה ולפעול למציאת פתרונות מועילים הדדיים.

 

דרך נוספת שגישור משפחתי משפר מערכות יחסים היא על ידי קידום פתרון בעיות בשיתוף פעולה. הגישור מעודד את בני המשפחה לעבוד יחד כדי למצוא פתרונות העונים על הצרכים של כולם. גישה שיתופית זו מטפחת תחושה של עבודת צוות ושיתוף פעולה, מחזקת את הקשרים בין בני המשפחה. זה מאפשר פתרון בעיות יצירתי ומעודד אנשים לחשוב מעבר לאינטרסים שלהם, מה שמוביל לפתרונות קיימא ומשביע רצון יותר.

 

האם גישור משפחתי יכול להועיל לילדים?

 

גישור משפחתי יכול להועיל מאוד לילדים שנקלעים לסכסוכים של הוריהם. הוא מספק סביבה בטוחה ותומכת לילדים להשמיע את קולם ולהכיר בצרכים שלהם. הגישור מאפשר לילדים להשתתף באופן פעיל בתהליך קבלת ההחלטות, להעצים אותם ולהעניק להם תחושת שליטה על חייהם.

 

אחד היתרונות המרכזיים של גישור משפחתי לילדים הוא בכך שהוא מפחית את רמת הקונפליקט שהם נחשפים אליו. לרמות גבוהות של קונפליקט בין ההורים יכולות להיות השפעות מזיקות על הרווחה הרגשית של הילדים והתפתחותם. הגישור נועד ליצור אווירה שלווה ומשתפת יותר, להגן על ילדים מההשפעות השליליות של מחלוקות וויכוחים מתמשכים.

 

בנוסף, גישור משפחתי יכול לעזור לילדים לשמור על מערכת יחסים חיובית עם שני ההורים. התהליך מעודד הורים להתמקד בטובת ילדיהם ולתעדף את רווחתם. על ידי עבודה משותפת בגישור, ההורים יכולים לפתח אסטרטגיות הורות משותפות יעילות וליצור ערוצי תקשורת ברורים, המבטיחים שהילדים ימשיכו לקבל אהבה, תמיכה ומעורבות משני ההורים.

 

מעבר לכך, גישור משפחתי מספק פלטפורמה לילדים להביע את רגשותיהם ודאגותיהם. המגשר דואג שקול הילדים יישמע וייקח בחשבון בתהליך קבלת ההחלטות. אימות זה של הרגשות שלהם יכול להעצים להפליא את הילדים, מכיוון שהוא עוזר להם להרגיש מובנים ומוערכים בתוך התא המשפחתי שלהם.

 

האם גישור משפחתי הוא הפתרון הנכון עבורכם?

 

גישור משפחתי יכול להוות פתרון מתאים למשפחות רבות המתמודדות עם סכסוכים או מחלוקות. עם זאת, חשוב לקחת בחשבון גורמים מסוימים כדי לקבוע אם זו הגישה הנכונה למצב הספציפי.

 

ראשית, גישור משפחתי הוא היעיל ביותר כאשר שני הצדדים מוכנים להשתתף בתהליך ומחויבים למצוא פתרון. זה דורש תקשורת פתוחה וכנה, כמו גם נכונות להתפשר ולשתף פעולה. אם צד אחד אינו מוכן או אינו משתף פעולה, ייתכן שגישור אינו הפתרון הטוב ביותר.

 

שנית, יש לקחת בחשבון את רמת הסכסוך בין הצדדים. הגישור נועד לסייע בפתרון סכסוכים בדרכי שלום ובשיתוף פעולה. אם הסכסוך מאופיין ברמות גבוהות של עוינות, מניפולציות או התעללות, ייתכן שיהיה צורך בהתערבויות אחרות כדי להבטיח את שלומם ורווחתם של כל הצדדים המעורבים.

 

בנוסף, יש לקחת בחשבון את המורכבות של הנושאים העומדים על הפרק. גישור משפחתי יעיל במיוחד לטיפול בנושאים הקשורים להורות משותפת, משמורת ילדים, ביקורים ועניינים כספיים. עם זאת, אם הנושאים דורשים מומחיות משפטית או כרוכים בהסדרים פיננסיים מורכבים, ייתכן שמומלץ לפנות לייעוץ משפטי בנוסף לגישור.

 

יתרה מכך, הנכונות לפשרה והיכולת לשמור על קווי תקשורת פתוחים הם קריטיים להצלחת הגישור. אם מי מהצדדים אינו מוכן לנהל משא ומתן או אינו פתוח לרעיונות ולחששות של האחר, השגת הסכם משביע רצון הדדי באמצעות גישור עשויה להיות מאתגרת.

 

לבסוף, חשוב להעריך את התאמתו של המגשר. מגשר מיומן ומנוסה בעל רקע בדיני משפחה ויישוב סכסוכים יכול לתרום רבות להצלחת התהליך. לכן, חיוני לבחור במגשר אמין, ניטרלי ומסוגל לאפשר דיונים פוריים.

מאיה שפירא
מאיה שפירא
מאיה שפירא - מגשרת ועורכת דין

מנהלת פורום גישור ויועצת

מאיה שפירא – עורכת דין ומגשרת, מנוסה וותיקה בתחום גישור גירושין וגירושים במשפחה. הקימה ומנהלת את מרכז מוסכם – מרכז גישור ארצי המציע שירותי גישור גירושין ברמה הגבוהה ביותר.

שאלות גולשים מהפורום בנושא גישור משפחתי

בעל לא משתף פעולה

שלום. יש לי בעיה, בעלי לא ממש רוצה תהליך של גישור, אך הסתכלתי על היתרונות ואני כן רוצה לנסות את התהליך, יש אפשרות להתחיל בלעדיו את הפגישות הראשונות של הגישור המשפחתי ואז לצרף אותו או לשכנע...

הודעות בפורום פורום גישור 15/06/2015